Cu o capitală îndrăzneață și cosmopolitană, cu o multitudine de orașe medievale pitorești, o deltă unică, o coastă a Mării Negre plină de contraste și un amestec neașteptat de peizaje naturale și culturale, sunt doar cîteva din monumentele impunătoare cu care România se face cunoscută.

De asemenea, această fascinantă țară pulsează cu istorie, cultură și spiritualitate; cu munții maiestuoși, care ascund animale sălbatice, comori naturale de neimaginat și cătune uitate de timp; și o regiune de renume mondial (Transilvania) ale cărei legături cu vampirii sunt un răsunet îndepărtat în comparație cu frumusețea sa naturală uimitoare, să nu mai vorbim de fascinantele tradiții de vârstă, cetățile săsești fermecătoare și castelele somptuoase care formează acest peisaj.

Transilvania

Este amuzant cum majoritatea oamenilor nu au nici o ideie unde este situată România, dar de obicei sunt destul de familiarizați cu Transilvania – regiunea ale cărei legende, istorie și castele gotice l-au inspirat pe autorul irlandez Bram Stoker să-și creeze romanul despre vampirul Dracula. Înapoi la realitate, însă, această regiune magnifică din inima țării este mult mai mult decât doar peisaje sumbre, ruine înfundate și domnitori bântuitori.

Huedin, Romania
Huedin, Romania

În timp ce este extrem de înfricoșătoare și misterioasă, Transilvania este plină de artă, cultură și orașe medievale spectaculoase. În umbra munților săi maiestuosi, cu păduri virgine, văi liniștite pline de soare și dealuri senine, împrăștiate cu unele dintre cele mai uimitoare castele și fortărețe din Europa.

Unele destinații ce nu trebuie de ratat din Transilvania includ Sibiul – o Capitală Cultural Europeană, cu muzee excelente, restaurante de înaltă calitate și un oraș vechi fantastic; Sighisoara – basm al unei cetăți cu case orbitoare în culori pastelate și un centru istoric protejat de UNESCO; Brașov – un oraș de munte plin de viață și cosmopolitan, plin de comori medievale, cafenele boeme și o mulțime de lucruri de văzut și de făcut; și Cluj-Napoca – unul dintre cele mai mari și bogate orașe din România.

Cu toate acestea, farmecul real al Transilvaniei depășește cu mult orașele sale atrăgătoare. Lăsați-vă seduși de tradițiile fascinante și un mod simplu de viață care a fost păstrat intact timp de secole.

Maramureș

Satul Stramtura, Maramureș, România
Satul Stramtura, Maramureș, România

Considerat cel mai nordic colț al României, Maramureșul se află la câteva distanțe de lumea modernă. O „basma rurală”, cum a numit-o Sarah Shuckburgh, acest ținut îndepărtat, izolat de restul României de munți împăduriti grele, se remarcă pentru cultura sa rurală distinctivă, bisericile medievale din lemn protejate de UNESCO și farmecul bucolitic neîntrerupt.

Aș putea fi părtinitor, dar Maramureșul, cu satele sale ca și un fel de capsule ale timpului, împrejurimile luxuriante și obiceiurile străvechi care au fost păstrate vii ca nicăieri altundeva, este poate cel mai bine păstrat secret al Europei pentru căutătorii de experiențe autentice. Este un loc în care oamenii încă cresc animale pentru hrană și folosesc căruțe trase de cai pentru a se deplasa, unde instrumentele sunt încă lucrate manual de artizani locali cu care prelucrează terenurile, este și a fost întotdeauna, principala ocupație a localnicilor.

Pentru o experiență complet unică în Maramureș, alege să rămâi într-o casă privată. Acest lucru vă va oferi posibilitatea de a obține o informație valoroasă asupra vieții cotidiene a locuitorilor, de a vă bucura de mâncarea lor și de a descoperi tradiții care au dispărut în altă parte. Printre principalele atracții din Maramureș se numără Cimitirul Vesel din Sapanta, Bisericile de lemn din Maramureș, precum și orașele Sighetu Marmației și Baia Mare, unde se găsesc numeroase muzee. Regiunea găzduiește nenumărate arii naturale protejate – cum ar fi uimitoarea rezervație a vieții sălbatice Pietrosul Rodnei, rezervația geologică Creasta Cocosului și rezervația fosilelor Chiuzbaia – făcând din acest loc o destinație minunată pentru alpinism, schi, snowboard și alte locuri în aer liber activitati.

Mănăstirile pictate din Bucovina

Împărțită între România și Ucraina, Bucovina este un pământ de peisaje naturale, sate suspendate în timp și tradiții fascinante vechi de secole, transmise de la o generație la alta. Și deși principalele atracții de aici sunt mănăstirile pictate catalogate de UNESCO drrept patrimoniu național, acest loc merită vizitat doar pentru frumusețea sa. Situate în nord-estul României, Mănăstirile pictate din Bucovina sunt formate dintr-o colecție uimitoare de bijuterii bizantine împodobite cu fresce rafinate din secolul XV și XVI, care prezintă scene din Vechiul și Noul Testament. Datorită unicității, autenticității, valorii artistice excepționale și a împrejurimilor superbe, majoritatea au fost incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca fiind capodopere ale artei murale. Printre cele mai bine păstrate se numără Sucevița, Probota, Pătrăuți, Moldovița, Umorul, Arbore, Biserica Sf. Gheorghe și Mănăstirea Voronet, renumită la nivel mondial pentru inimitabilul său umbră de albastru. Vizitarea mănăstirilor poate fi destul de dificilă, deoarece sunt ascunse în mediul rural, în satele minuscule și în zonele fără transport public. Puteți să vă cazați în Suceava (cel mai mare oraș din zonă) și să optați pentru un tur ghidat de acolo, sau puteți găsi un loc unde să dormiți în orașul Gura Humorului (care este mai aproape), să închiriați o mașină și să explorați mănăstirile pe cont propriu.

Valea Prahovei

Situat între Carpații de Est și de Sud ai României, la aproximativ 100 km nord de București, Valea Prahovei este cea mai populară destinație a iubitorilor de munte. Caracterizată de locuri istorice, de peisaje naturale uimitoare și de o cultură artizanală bogată, regiunea magnifică are legături strânse cu regalitatea României și oferă o serie de stațiuni de schi bine amenajate, unde vă puteți bucura de diverse tipuri de pârtii, trasee palpitante pentru drumeție și ciclism, precum și o gamă bună de restaurante tradiționale. Principalele stațiuni din Valea Prahovei includ Predeal, Azuga, Busteni și Sinaia. Aceasta din urmă este puternic legată de Familia Regală a României, trecutul său deosebit răsunând prin locuri precum gara, care a fost proiectată exclusiv pentru Familia Regală și oaspeții lor nobili; superbul Castel Peleș – o bijuterie neo-renascentistă folosită ca refugiu de vară de Regele Carol I al României; și Cazinoul din Sinaia, ale cărui interioare generoase găzduiau cândva petreceri grandioase pentru elita europeană.

Delta Dunării

Un cadru natural al patrimoniului mondial UNESCO și unul dintre cele mai unice locuri din România, Delta Dunării îmbină o varietate uimitoare de floră și faună care este unică în Europa și poate în lume. Se mândrește cu numai puțin de 23 de ecosisteme naturale și 3.450 de specii de animale, inclusiv 300 de tipuri de păsări, dintre care unele vin aici din țări îndepărtate, precum Asia și Africa.

În România, Delta Dunării se întinde pe 4.152 km² de mlaștini, lacuri, insule și bancuri de nisip, inclusiv cea mai mare întindere de albine din stuf, oferind vizitatorilor peisaje de o frumusețe naturală uimitoare și oportunități extraordinare pentru observarea păsărilor și descoperirea faunei sălbatice. Opțiunile de cazare din zonă variază de la buget la lux, iar bucătăria locală se bazează în principal pe produse de pește. Orasele Sulina si Sfantu Gheorghe ofera cateva plaje frumoase, pitoresti, in timp ce Rezervatia Naturala Padurea Letea, cu caii sai salbatici superbi care se plimba liber prin stejari vechi de 700 de ani, face o zi fantastica.

București

În ceea ce privește cultura și viața nocturnă, Bucureștiul se dezvoltă foarte mult, de asemenea, se mândrește cu muzee, teatre și case de operă fascinante, precum și o scenă de bar vibrantă și o alegere destul de spectaculoasă de cluburi de noapte pline de viață. Are, desigur, tot binele, răul și urâtul oricărei foste capitale comuniste europene, dar și o foame de libertate și noutate. Nu este în special cel mai sigur oraș de pe Pământ, dar hei, este vorba despre o metropolă mare, plină de viață și modernă despre care vorbim aici, nu despre un sat extraordinar și perfect de cărți poștale din Elveția. Arhitectura orașului este un amestec izbitor de epoci și stiluri, cu bulevarde grandioase, străzi pietruite medievale, capodopere Art Deco și palate baroce care aduc viață și culoare blocurilor gri plictisitoare și palatului obscen cu care Ceaușescu ne-a blestemat.

Pentru amatorii de cultură și istorie, Bucureștiul se mândrește cu o gamă uriașă de muzee din care să alegi, printre care Muzeul Național de Artă Contemporană (în Palatul Parlamentului), Muzeul de Istorie Naturală Grigore Antipa, Muzeul de Istorie și Artă București, precum și Muzeul captivant al Țăranul Român și Muzeul Satului (cel mai mare muzeu în aer liber din Europa) – ambele dedicate vieții, folclorului și arhitecturii din România rurală.

În ceea ce privește divertismentul, renumitul Atheneum Român oferă concerte minunate susținute de Orchestra Filarmonicii George Enescu și de alți artiști prestigioși din întreaga lume, în timp ce fermecătorul cartier Lipscani din Orașul Vechi bucură vizitatorii cu vibrantul său mix de galerii de artă, cafenele și magazine de antichități care aliniază străzile pietruite înguste.

Coasta Mării Negre

Întinzîndu-se aproape pe distanță de 275 km de Delta Dunării până în Bulgaria, litoralul Mării Negre al României este amenajat cu numeroase orașe și stațiuni de plajă pentru toate bugetele și gusturile. Cu un port aglomerat și o grămadă de muzee, magazine, baruri și restaurante, Constanța – escapada către litoralul românesc, este o bază excelentă dacă doriți să explorați zona.

Aproape lipit de ea se află stațiunea din Mamaia – prima destinație de vară a națiunii. Aici, o fâșie lungă de nisip auriu fin aliniat cu hoteluri elegante atrage tinerii cu facilitățile sale de sporturi nautice, cluburile de plajă pline de farmec și atmosfera de petrecere de lux. Stațiunea are o mulțime de magazine și restaurante (tradiționale și internaționale) pentru a vă menține ocupat zi de zi, dar viața de noapte nebună este cea care pune într-adevăr Mamaia pe prin plan.

La fel de plin de viață, dar considerabil mai puțin costisitor este Costineștiul, a cărui plajă excelentă și vibrația studenților atrag o mulțime eclectică de adolescenți și tineri în căutare de distracție.

Alte destinații populare de pe coasta românească a Mării Negre includ Neptun, Olimp, Navodari, orașele balneoclimaterice Mangalia și Eforia Nord, precum și Vama Veche – cunoscut pentru atmosfera hippie și împrejurimile rustice. Pe lângă plaje și viață de noapte, această frumoasă regiune din sud-estul României este de asemenea renumită pentru festivalurile sale de vară, podgoriile luxuriante (inclusiv Murfatlar) și locurile arheologice semnificative. Un interes deosebit este satul Adamclisi, unde se găsește Tropaeum Traiani – un remarcabil monument construit în anul 109 pentru a sărbători victoria împăratului roman Traian asupra lui Decebal și a dacilor, în bătălia de la Tapae.

10 cele mai bune locuri de vizitat în România realizat de Touropia poate fi salvat cu SaveFrom